top of page

İndigo - Bir Pandeminin Rengi


"Bir dahaki sefere, bir reklamda, televizyonda veya bir kitapta yer alan bir gökkuşağı resmi gördüğünüzde, ona bir bakın. Özellikle mavi ve menekşe tonları arasına bakın ve bahse girerim İndigo görmezsiniz” dedi renk öğretmenim Jan, yaklaşık 30 küsur yıl önce çivit mavisi dersine girerken.


Bütün renklerin içinde kavramak en zor olanıydı, bir an anladım, bir an sonra bu bilgi kayboldu. Jan'a bu gizemli rengi açıklama girişimlerim hakkında geri bildirimde bulunurken "İşte Indigo" yazdı ve ardından elle çizilmiş göz kırpan gülümseyen emoji yüzü izledi.


Haklıydı, bir gökkuşağının herhangi bir şekilde veya biçimde resimlerini gördüğünüzde, çoğu zaman çivit mavisi eksik olan altıncı renktir. Çivit mavisi dediğimde çoğu kişinin ayırt etmekte güçlük çektiği tek renk mavi mi, menekşe mi? Her ikisi de ve başlı başına bir renk.


Son 16 ayda dünyanın dört bir yanından insanlara pandemiye bir renk vermeleri gerekip gerekmediğini sorduğumda ne kadar şaşırdığımı hayal edin. Cevap, çivit rengi.


Aniden insanlar rengi biliyor gibi görünüyor, bu mevcut kriz indigoyu kolektif bilince getirmiş gibi.


Belki de büyük tasavvuf şairi Mevlana'nın dediği gibi, “İksir çoğu zaman zehrin içinde gizlidir” Peki, bu derin ve gizemli renkte ne gizlidir ve ondan ne öğrenebiliriz?


Bir zamanlar indigonun bir boya olarak bazı Avrupa ülkelerini onu kullanmaktan caydırmak için “şeytanın rengi” olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz? Bu adla bilinmesinin bir başka nedeni de indigo bitkisinin belirli kısımlarının sözde halüsinojenik etkileriydi. Zamanın İngiliz ve Avrupalı plantasyon sahiplerinin, etki altındakiler tarafından verilen bazı vizyon ve tahminlere sıcak bakmamış olmaları kuvvetle muhtemeldir.


Çakra enerji sisteminde çivit mavisi, genellikle üçüncü göz olarak adlandırılan altıncı çakraya bağlıdır. Eski Sanskritçe'de “bilmenin ötesinde” anlamına gelen “Ajna” olarak bilinir. Altıncı hissimizle en çok ilişkili olan çakradır, bir şeyi nasıl bildiğimizi bilmeden biliriz.


Doğada sadece günün belirli saatlerinde görebiliyoruz, indigo en çok ilk ışıktan sonra ancak gün doğumundan önce ve gün batımından sonra ancak akşam karanlığından önce görünür. Farklı dünyalar arasında köprü kuran, kenarda oturan bir renktir.




Color PsychoDynamics®'te indigo'yu, yaşamın görünmez enerjisel ipliklerini nasıl yöneteceğini ve dokuyacağını bilen Büyücü olarak tanırız. Kaos teorisi, “Japonya'da kanatlarını çırpan kelebek New York'ta bir kasırgaya neden olur” diyor, bu teoride büyülü çivit rengi bir ipucu olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor.


Sezgi geliştirmek için bir renk olmakla birlikte, aynı zamanda birilerini dizlerinin üzerine çöktürme potansiyeline sahip bir renktir. En karanlık derinliklerinde, o içsel ışıkla, hepimizi birbirine bağlayan o ışık kıvılcımı ile yeniden bağlantı kurabilmemiz için bizi varlığımızın tam özüne çekme potansiyeline sahiptir.


Carl Jung'un "siyah altın" veya "altın gölge" arayışında dediği şey budur. Jung'un bahsettiği bu altın, senin ve benim tamamen benzersiz olan parçamızla, olmak için doğduğun ve dönüştüğün “sen” ile ilgilidir ve yine de bir şekilde onu saklamayı ya da başkasına ait olduğunu düşünmeyi öğrendik. .


The Magician'ın daha gölgeli bir yanı da bolca duman ve ayna kullanarak illüzyon yaratmaktır. Günümüz dünyasında bu, sosyal medyanın “illüzyonist büyüsü” ve fiziksel olarak görünüşümüzü değiştirme ve görünüşte şaşırtıcı bir hayat yaratma yeteneğinin etkisine kapılmaya çevrilebilir. Tek yapmanız gereken, tıpkı sihirbazın asasının dalgası gibi, ekranı kaydırmak. Etki, çoğu zaman bazı insanları eksik, boş ve sürekli arayış içinde bırakarak, içindeki o özel benzersiz ışıktan bir adım ötede bırakır.


Bazen The Magician'dan değişimin temsilcisi olan The Transformer olarak bahsederim. Şöyle düşünün, bir yemek pişirirken tüm malzemeleri bir araya getiriyorsunuz ve daha sonra pişirme süreci boyunca onları yaratmayı düşündüğünüz yemeğe dönüştürüyorsunuz. Bu sihirli dönüşüm, yeni bir şey yaratmak için farklı şeyleri bir araya getirdiğiniz her şey için geçerlidir; ister fikirler, ister gıda malzemeleri veya projeler olsun. İndigo, simyasal değişim için eritme potası ve potadır.


İtiraf etmeliyim ki, en sevdiğim renklerden biri olan indigo, başlangıçta en zorlu renk ilişkim olmasına rağmen, en iyi öğretmenlerimden biri olduğunu kanıtladı. Renkle ilgili sevdiğim şeylerden biri, olayları daha büyük bir perspektiften görmemize yardımcı olma yeteneği, bizi metaforlara ve mitlere giden yolda yönlendiriyor.

Örneğin, bir an için bu sembolik çivit mavisi bakış açısından maske takmayı izlesek, metaforun her zaman bir cevapla hazır olmak yerine dinlemeyi öğrenmekle ilgili olup olmadığını merak edebilir miyiz? Dinleme ve yanıtlama arasındaki boşlukta, varlığın daha derin bir yerinden tepki veriyor olabilir miyiz? Ağzımız kapalı ve kulaklarımız açıkken, Shakespeare'in onları çok etkili bir şekilde tanımladığı gibi, “Ruhun pencereleri” aracılığıyla birisiyle bağlantı kurmaya davet edilebilir miyiz?


Altıncı çakranın bulunduğu yer aşağı yukarı orası değil mi? Bu indigo ile bağlantılı değil mi?


Oriah Mountain Dreamer'ın "Davetiye" şiirinde, indigo'nun şu anda her birimize yaptığı daveti mükemmel bir şekilde özetlediğine inandığım bir dize var.


"Benimle ateşin ortasında durup geri çekilmeyeceğinizi bilmek istiyorum."


İndigo, kolektif ve kişisel düzeyde, daha önce de bahsettiğim gibi, bizi yıkabilir, düzensizlik ve kaos getirir, gerçekten de şiddetli bir ateşin merkezindeymişiz gibi hissedebiliriz. Ancak, görünüşte kaotik olan bu alemlerde bile, yaratılmayı bekleyen bir düzen, daha büyük bir resim vardır.


İndigo bir iksir olarak bizleri ya bizim için örülmüş görünmez desen ve iplikleri ya da şimdiye kadar hayatımız boyunca yarattığımız desenleri incelemeye davet ediyor.


Bazı kalıplar doğal varoluş biçimimizi geliştirir ve diğerleri bizi zayıflatıcı karışıklıklara hapseder. Örneğin, aileden, akran baskısından veya toplumdan beklentileri düşünün, hepsinin bizi düğümleme potansiyeli var. Sürekli “olmaya çalıştığımız” her zaman, olmak için doğduğumuz kişi olma fırsatını kaybederiz.


Renk, görünüşte karanlık olsa da, aslında bu gizli iplere ışık tutuyor ve biz onları çözdüğümüzde, bildiğimiz gibi yaşamlarımız titrek zeminde hissetmeye başlıyor. Bir zamanlar tanıdık olan şimdi güvensiz geliyor, bir zamanlar işe yarayanların artık bizim için yeri yok. Kontrollü ve düzensiz olan, doğal bir düzenle uyum sağlamak için parçalanır.


Metaforik ve sembolik bir bakış açısıyla, pandeminin renginin ne olduğu sorulduğunda, dünyanın farklı yerlerinden gelen tüm bu insanların aynı renkle cevap vermelerinin nedeni bu olabilir mi? Bir pandeminin rengi olan indigo, kolektif bir dönüşümün rengi olan indigo.

2 views0 comments
bottom of page